
Regeringens forslag om at fjerne kravet til brandvæsenernes afgangstid møder kritik. Tidligere skolechef i Beredskabsstyrelsen advarer om øget risiko for større brande og personskader.
Et politisk forslag om at afskaffe det eksisterende krav om, at brandkøretøjer skal rykke ud inden for fem minutter efter en alarm, skaber nu debat. Ifølge civilingeniør og tidligere skolechef i Beredskabsstyrelsen, Bjarne Kjems, vil forslaget betyde længere ventetid på hjælp, større brande og højere erstatningskrav for forsikringsselskaberne.
I et brev til Folketingets Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalg retter Kjems en skarp kritik mod beredskabsminister Torsten Schack Pedersen og Danske Beredskaber, som ifølge Kjems arbejder for at droppe det mangeårige tidskrav.
Ministeren har udtalt, at det vigtigste er, hvornår beredskabet ankommer, ikke hvornår det afgår. Det er i princippet rigtigt, men også misvisende. For hvis brandbilerne afgår to minutter senere, ankommer de naturligvis også to minutter senere, skriver Bjarne Kjems.
Afgangstiden har været standard i over 50 år
Siden slutningen af 1960’erne har det været et centralt krav, at brandvæsenerne skal afgå fra stationen inden for fem minutter fra alarmens modtagelse. Det har ifølge Kjems været afgørende for den hurtige indsats, selvom mange danske brandmænd arbejder som deltidsbrandmænd og derfor ikke befinder sig på stationen ved alarmens udløb.
Det er et skrapt krav, fordi deltidsbrandmænd skal kunne nå frem fra deres hjem eller arbejde, som ofte ligger maksimalt fire kilometer væk, forklarer han.
Rekruttering af deltidsbrandmænd har i årevis været en udfordring for kommunerne, og forslaget om at lempe tidskravet ses som en mulig løsning. Men ifølge Kjems er det en løsning, der har en høj pris.
Risiko for større brande og dyrere skader
Brandvæsener i Danmark rykker årligt ud til over 500 større brande. Hvis indsatsen bliver forsinket, kan det få alvorlige konsekvenser, advarer den tidligere beredskabschef.
Brande og ulykker med personskader udvikler sig hurtigt. Et par minutters forsinkelse kan være afgørende. Hvis man først begynder slukningen to minutter senere, risikerer man, at branden har spredt sig markant, skriver han.
Han påpeger, at forsikringsselskaberne vil kunne forvente større udbetalinger, hvis skaderne øges som følge af længere responstid.
Opfordrer til at undersøge alternativer
Bjarne Kjems mener, at der bør findes andre løsninger på rekrutteringsudfordringerne end at slække på kravene til udrykningstid. Han foreslår blandt andet, at femminutterskravet kun gælder for den første brandbil med fire brandmænd heraf en holdleder mens resten af mandskabet kan tilslutte sig indsatsen få minutter senere.
Han peger også på muligheden for at udstationere brandkøretøjer i andre bydele, hvor deltidsbrandmænd kan nå frem hurtigere, eller at forbedre vilkårene for brandmændene gennem højere løn eller skattefradrag.
Det må være bedre at beholde et ambitiøst mål om fem minutters afgangstid og nogle gange komme lidt for sent – end at opgive kravet helt, afslutter han.
Billede – Arkivfoto
Kilde – Beredskabsinfo.dk