
Siden den 1. marts 2024 har Præhospitalet i Region Midtjylland overtaget ansvaret for at drive Lægevagtens Natberedskab i tidsrummet 23-08. Denne ændring er en del af regionens arbejde med at integrere lægevagtsopgaven tættere på det præhospitale beredskab.
Lægevagten i Region Midtjylland benytter i forvejen Dansk Indeks, som også anvendes som spørgeguide på AMK-vagtcentralen. Formålet er at styrke samarbejdet og gøre det lettere at koordinere indsatsen med andre præhospitale enheder som akutlægebiler, paramedicinerbiler og ambulancer.
Erfarent Personale og Effektiv Behandling
I natberedskabet besvarer erfarne sygeplejersker og læger borgernes opkald og har mulighed for gensidig sparring. Sygebesøgspersonalet består af sygeplejersker, paramedicinere og ambulancebehandlere, som kan konferere med en læge under undersøgelse og behandling af borgerne i deres eget hjem. Borgerne, som har behov for yderligere behandling, kan henvises til de natåbne konsultationer i Gødstrup og Aarhus, hvor læger og sygeplejersker står klar til at hjælpe.
Højt Antal Opkald og Besøg
I løbet af det første år efter implementeringen er der blevet ekspederet omkring 100.000 opkald. Lægekonsultationerne har modtaget mere end 12.000 besøg, og sygebesøgsbilerne har været på over 3.000 udrykninger. Dette viser, hvordan den nye model effektivt håndterer de behov, borgerne har om natten.
Øget Samarbejde med AMK-vagtcentralen
Palle Juelsgaard, lægefaglig direktør i Præhospitalet, understreger, at modellen stadig er under udvikling. En af de væsentligste fokuspunkter er at fortsætte integrationen af lægevagtsopgaven i Præhospitalets øvrige setup. ”Vi arbejder fortsat med at øge samarbejdet med AMK-vagtcentralen, så vi for eksempel kan inddrage akutlægebiler, ambulancer og paramedicinerbiler, når det er relevant,” siger Palle Juelsgaard.
Med det øgede samarbejde mellem præhospitale enheder håber man på at kunne tilbyde en endnu mere effektiv og rettidig behandling, der sikrer bedre behandlingsmuligheder for borgerne – især om natten, når der ofte er mindre kapacitet til at håndtere akutte situationer.
Kilde: Beredskabsinfo.dk
Arkivfoto