
I gennemsnit bliver den tyske akutlægehelikopter, der er stationeret i Nibøl, tilkaldt mellem 20 og 50 gange om året til opgaver i Region Syddanmark. Denne helikopter har gennem årene været et vigtigt redskab til at sikre akut hjælp til borgere i det sydlige Danmark. Nu ønsker den tyske operatør, DRF Luftrettung, at opsige den nuværende aftale og indgå en ny aftale med en ændret prisstruktur.
Den eksisterende aftale mellem Region Syddanmark og DRF Luftrettung, der blev indgået i 2005 som en del af et grænseoverskridende projekt om luftredningstjeneste mellem Danmark og Tyskland, udløber først i 2026. Men DRF Luftrettung har udtrykt ønske om at opsige aftalen før tid for at få en ny prismodel på plads. Denne ændring vil medføre en stigning i prisen pr. flyveminut fra 90 Euro til 120 Euro. Derimod vil regionen ikke længere blive opkrævet for flyvninger, der bliver aflyst undervejs til patienten.
Baggrunden for Ændringen
Historisk set har samarbejdet mellem Region Syddanmark og den tyske akutlægehelikopter fra Nibøl været en succes. Helikopteren, der dækker især de tidligere kommuner Tønder, Højer, Tinglev og Bov, har været et supplement til den danske akutlægehelikopterordning og har været afgørende for hurtigt at kunne assistere ved akutte sygdomstilfælde eller ulykker.
Hvert år koster samarbejdet mellem Region Syddanmark og DRF Luftrettung mellem 850.000 kr. og 1,5 mio. kr., afhængig af antallet af flyvninger. Den nuværende aftale, der løber fra 1. februar 2022 til 31. januar 2026, har haft en prisstruktur baseret på danske forhold. Imidlertid er der i maj 2024 trådt en ny aftale mellem DRF og den tyske delstat Schleswig-Holstein i kraft, som betyder, at de tyske redningsoperationer, der finder sted i Danmark, nu skal have en ensartet prisstruktur, der også afspejler de tyske omkostninger.
Fordele ved en Ny Aftale
Selvom en ny aftale vil medføre en prisstigning pr. flyveminut, vurderer Region Syddanmark, at det økonomisk vil blive opvejet af den ændrede afregningsstruktur. En vigtig justering er, at regionen fremover ikke skal betale for flyvninger, der aflyses undervejs. Desuden vil den nye aftale give mulighed for, at helikopteren kan tilkaldes døgnet rundt, mens den i øjeblikket kun er til rådighed i dagtimerne. Det forventes, at dette vil føre til flere flyvninger og dermed en mere effektiv redningstjeneste.
Selvom de økonomiske konsekvenser af den nye aftale er forudset at være en smule højere, vurderes de langsigtede fordele – som øget tilgængelighed og færre aflyste flyvninger – at gøre det til en god investering.
Politisk Behandling
Region Syddanmark har nu til opgave at overveje DRF Luftrettungs forslag og beslutte, om de vil opsige den nuværende aftale og indgå en ny med den opdaterede prismodel. Beslutningen skal behandles politisk i Regionsrådet, hvor medlemmerne vil drøfte, hvordan den fremtidige akutlægehelikopterordning skal struktureres.
Med muligheden for døgndækning og en mere effektiv prissætning ser Region Syddanmark positivt på det fremtidige samarbejde med DRF Luftrettung og ser frem til at kunne tilbyde borgerne endnu bedre akutlægehjælp i fremtiden.
Billede – arkivfoto