
Der er fuld fart på udvidelsen af E45 Østjyske Motorvej, men det samme kan ikke helt siges om trafikken. Vejarbejdet på den østjyske motorvej kræver, at bilisterne afsætter ekstra tid til deres rejse. Vejdirektoratet har nu undersøgt, hvor meget længere rejsetiden er, når man passerer de mange kilometer, hvor arbejdet pågår.
Udvidelsen af E45 og trafikale konsekvenser
Mere end 50 kilometer af E45 motorvejen er i øjeblikket i gang med at blive udvidet med et ekstra spor. I den periode, hvor arbejdet pågår, er bilisterne nødt til at forvente længere rejsetid. For at sikre en smidig trafikafvikling er hastighedsgrænsen blevet sænket til 80 km/t på de strækninger, hvor vejarbejdet foregår.
Ifølge Vejdirektoratets nye målinger kan bilisterne forvente følgende ekstra rejsetid:
Mellem Skanderborg S og Vejle (38 km): Typisk 6-8 minutters længere rejsetid.
Mellem Aarhus N og Aarhus S (16 km): Typisk 3-4 minutters længere rejsetid.
Trafikken kan variere
Selv om den ekstra rejsetid for de fleste bilister ligger på mellem 3 og 8 minutter, kan der opstå situationer, hvor forsinkelserne bliver længere. I omkring 3 % af tilfældene kan der være forsinkelser på mere end 10 minutter på de to strækninger, og i myldretiden er køerne ofte længere.
En længere strækning som mellem Vejle og Aarhus N kan der være forsinkelser på 9-12 minutter i dagtimerne, og i cirka 5 % af tilfældene kan forsinkelserne være på mere end 20 minutter.
Vejdirektoratets erfaringer sikrer bedst mulige forhold
Transportminister Thomas Danielsen understreger, at Vejdirektoratet gør sit bedste for at minimere generne for trafikanterne. Ifølge ham har Vejdirektoratet mange års erfaring i at planlægge vejarbejder, så trafikken påvirkes mindst muligt. “Vi kommer ikke uden om, at bilisterne skal afsætte ekstra tid til rejsen frem til motorvejsudvidelsen er færdig i 2026, men på de fleste tidspunkter er forsinkelserne overskuelige,” siger han.
Robin Højen Madsen, projektchef i Vejdirektoratet, påpeger, at det er vigtigt at opretholde to åbne spor under hele anlægsperioden for at sikre bedst mulige forhold for trafikken. “Vi arbejder hele tiden på at minimere generne for trafikanterne. Derfor planlægger vi arbejdet i tidsrum, hvor der er mindst mulig trafik, og vi sørger for, at vejarbejdet ikke forhindrer bilisterne i at køre videre,” forklarer han.
En nødvendighed for fremtidens trafikafvikling
Selvom vejarbejdet for mange trafikanter kan være en ubelejlighed, er det nødvendigt for at få løst de trafikproblemer, som opstår i myldretiden. Ved at sænke hastigheden til 80 km/t på længere strækninger skaber man et bedre flow og mindsker risikoen for farlige trafikmanøvrer, som kan opstå ved hastighedsændringer.
Kilde: Vejdirektoratet.dk
Arkivfoto