
Selvom elbiler kan være mindre støjende ved lav hastighed, tyder en ny undersøgelse fra Vejdirektoratet på, at de ikke udgør en øget risiko for fodgængere og cyklister. Undersøgelsen, der dækker trafikulykker med elbiler og plug-in hybridbiler i Danmark i perioden 2019-2023, viser, at der ikke er tegn på, at disse biler er overrepræsenterede i trafikulykker med fodgængere og cyklister.
Ingen øget ulykkesrisiko for fodgængere
I perioden 2019-2023 var der 66 personskadeulykker, hvor enten elbiler eller plug-in hybridbiler var involveret i kollisioner med fodgængere. Dette svarer til, at elbiler og plug-in hybridbiler var involveret i 5% af samtlige ulykker med dræbte eller tilskadekomne fodgængere. Da elbiler og plug-in hybridbiler også udgjorde cirka 5% af alle personbiler på vejene i samme periode, tyder resultaterne på, at elbiler ikke medfører en højere ulykkesrisiko for fodgængere.
Kunstig lyd i elbiler
En tidligere bekymring har været, at elbiler, som er støjsvage ved lav hastighed, kunne udgøre en risiko for fodgængere og cyklister, der ikke hører dem komme. EU indførte i 2021 et krav om, at elbiler og plug-in hybridbiler skulle udsende en kunstig lyd, når de kører under 20 km/t. Vejdirektoratet har dog ikke informationer om, hvorvidt denne kunstige lyd har haft en målbar effekt på sikkerheden.
Elbiler i cykelulykker
Vejdirektoratets undersøgelse viser også, at elbiler ikke er overrepræsenterede i ulykker mellem cykler og personbiler. Tværtimod tyder dataene på, at elbiler er involveret i en lidt mindre andel af disse ulykker, sammenlignet med deres andel af personbiler på vejene.
Sikkerhed og teknologi
En interessant detalje i undersøgelsen er, at elbiler og plug-in hybridbiler, der typisk er yngre end konventionelle biler, ofte er udstyret med den nyeste teknologi. Dette inkluderer avancerede sikkerhedsfunktioner som adaptiv fartpilot, udskridningssystemer og automatisk nødbremsesystem, hvilket kan bidrage til at reducere ulykkesrisikoen.
“Den gennemsnitlige elbil er relativt ny, og derfor vil sikkerhedsudstyret ofte være mere moderne end i ældre biler, hvilket kan forklare, at elbiler ikke har en negativ, men måske snarere en positiv effekt på trafiksikkerheden,” siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder i Vejdirektoratet.
Yngre bilførere og ulykkesrisiko
Undersøgelsen viser også, at yngre bilførere, der generelt har en højere risiko for at komme til skade i trafikken, er underrepræsenteret blandt bilister i ulykker med elbiler. De fleste ulykker involverer derimod midaldrende førere, i aldersgruppen 35-54 år. Dette kan muligvis forklares ved, at elbiler traditionelt har været dyrere, hvilket betyder, at færre unge har haft råd til at købe dem. Med faldende priser på elbiler er det dog sandsynligt, at dette mønster vil ændre sig.
Samlet vurdering
Vejdirektoratets undersøgelse konkluderer, at elbiler og plug-in hybridbiler ikke er overrepræsenterede i trafikulykker, og de udgør ikke en større fare for fodgængere og cyklister end konventionelle biler. “Hovedparten af de ulykker, der sker i trafikken, skyldes i høj grad menneskelig adfærd som uopmærksomhed,” siger Marianne Foldberg Steffensen.
Fakta om undersøgelsen Undersøgelsen er baseret på officielle ulykkesdata fra perioden 2019-2023 og fokuserer på trafikulykker, hvor elbiler og plug-in hybridbiler var involveret. Den er udarbejdet af Vejdirektoratet i efteråret 2024.
Kilde: Vejdirektoratet.dk