
Der er blevet fundet små mængder bakterier i drikkevandet i Silkeborg Forsynings forsyningsområde. Som følge af dette har Styrelsen for Patientsikkerhed udsendt en anbefaling om, at beboerne i området koger vandet, før det bruges til drikke eller madlavning. Dette er en forebyggende foranstaltning, indtil yderligere prøver viser, at vandet er sikkert at forbruge igen.
Sådan koger du vandet korrekt
For at sikre, at vandet er fri for bakterier, skal det koges ved 100˚C i mindst 2 minutter. Denne proces skal følges nøje for at inaktivere de fleste mikroorganismer og dræbe eventuelle skadelige bakterier. Der er flere metoder til at opnå en effektiv kogning:
Brug en almindelig gryde eller kedel og sørg for, at vandet koger kraftigt i 2 minutter.
Hvis du bruger en elkedel, skal vandet opkoge to gange med 2-5 minutters mellemrum.
Vand fra kaffe- og temaskiner når sjældent den nødvendige temperatur og skal derfor ikke bruges uden forudgående kogning.
Vær opmærksom på, at kogeanlæg som Quooker ikke opnår den nødvendige temperatur og derfor ikke er egnet til brug.
Hvad kan vandet bruges til?
Madlavning: Kogt vand kan bruges til at tilberede mad, såsom kogning af kartofler og andre grøntsager, da bakterierne dør under kogning.
Tandbørstning og personlig hygiejne: Det anbefales at børste tænder med afkølet kogt vand. Vandet kan bruges til bad og brusebad, men pas på, at børn ikke drikker det. Hænderne kan vaskes med det forurenede vand, men til madlavning skal hænderne vaskes med afkølet kogt vand.
Opvask: Opvask skal ske med kogt vand, især hvis det gøres i hånden eller i en balje, da bakterier kan overføres via hænder eller redskaber. Tøjvask kan stadig foregå med vand fra hanen, men opvaskemaskiner skal køre på minimum 80 grader.
Rengøring: Det forurenede vand kan bruges til rengøring af gulve, men bør ikke anvendes til rengøring af køkkenborde eller skuffer, medmindre det har været kogt.
Besked til husdyrejer
For husdyr, som kun er vant til at være indendørs, som f.eks. undulater eller hamstre, anbefales det at give dem kogt vand. Andre husdyr kan fortsat drikke vand direkte fra hanen.
Opdateringer og fremtidige test
De næste resultater af vandprøverne forventes den 11. februar, og det vil afgøre, om kogeanbefalingen kan ophæves. Indtil da bør alle følge de nødvendige forholdsregler og fortsætte med at koge vandet som anbefalet.
For yderligere information og opdateringer kan du følge Silkeborg Forsyning på deres hjemmeside.
Opdatering Kogeanbefalingen ophæves i Silkeborg
I samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed har Silkeborg Kommune nu ophævet kogeanbefalingen til Silkeborg Vands forbrugere. Ophævelsen sker efter at nye prøver udtaget 7. februar 2025 ikke viser forurening af vandet.
Vandprøverne fra Silkeborg fik højeste prioritet af alle involverede parter, og det er derfor, at det nu er muligt at melde ud tidligere end tirsdag den 11. februar, som ellers er blevet kommunikeret.
Forbrugerne skal ikke gøre yderligere, og det er ikke nødvendigt at skylle installationer igennem.
Silkeborg Forsyning kontakter så mange forbrugere som muligt på SMS, mail eller E-Boks i dag søndag.
Kilde – Silkeborgforsyning.dk
Billede – Silkeborgforsyning.dk